Waterberging onder hockeyvelden
Al ca. 10 jaar geleden is BAS-Sport gestart met het aanleggen van betonnen waterkelders bij hockeyvelden. Hierin worden regen- en drainagewater opgeslagen om het hockeyveld te beregenen.
Toen we net begonnen met waterbergingen aanleggen, werden er maar sporadisch watervelden aangelegd. Inmiddels is het de normaalste zaak van de wereld dat er bij iedere hockeyvereniging minimaal 1 waterveld beschikbaar is, vaak zelfs meerdere. Deze velden gebruiken per beregeningsbeurt ca. 6 - 8 m³ water.
Waterschappen verbieden steeds vaker om oppervlaktewater uit de omgeving te onttrekken. De vraag naar waterbergingen wordt dus steeds groter. Daarnaast is de aanwezige waterkwaliteit rondom de sportparken van mindere kwaliteit waardoor deze ook vaker een voorbehandeling nodig heeft voordat je het kunt gebruiken op de velden. In de markt zijn er inmiddels veel mogelijkheden om (hemel)water op te vangen en te bufferen voor het beregenen van de velden.
Bij ons project voor de gemeente Rijswijk is er bij de Rijswijksche Hockey Club voor gekozen om de waterberging onder een van de velden te bouwen. Op dit sportpark worden nu twee velden omgebouwd van semi-water naar volwater velden. Daarnaast worden twee nieuwe volwater velden aangelegd, met onder 1 van deze velden dus een waterberging.
Constructie van de waterberging
De waterberging bestaat uit een constructie van lava 16-32 cm met hierop een sporttechnische laag van lava 0-16 cm. In de laag van lava 16-32 cm met een dikte van ca. 30 cm kan rond de 800 m³ water worden opgeslagen.
Naast waterbergende constructies met gesteente kan worden gekozen om krattensystemen toe te passen. Deze systemen kunnen uiteraard ook onder verhardingen worden aangebracht. In een krattensysteem zijn nog grotere hoeveelheden water te bufferen.
Met het krattensysteem creëer je meer holle ruimtes onder het veld, waardoor je een grotere waterbuffer kunt aanleggen. De krattensystemen zijn over het algemeen wat duurder maar ook duurzamer. In Rijswijk is omwille van de matig draagkrachtige grond gekozen voor een waterberging van gesteente.
Deze waterberging in Rijswijk staat in vrije verbinding met de 4 al aanwezige betonnen waterkelders. Om het systeem onder vrij verval te realiseren, zijn deze 4 waterkelders ca. 1 meter dieper in de grond gebracht. Zo ontstaat een communicerend vat tussen de betonkelders en de waterbuffer onder het veld.
Op de video hieronder wordt folie getrokken voor de waterberging onder het waterveld in Rijswijk.
Hoe werkt een waterberging
Het beregeningssysteem pompt water op uit de betonkelders en brengt het water op het veld. Om zo min mogelijk water te verliezen, wordt van de 3 andere velden het drainagewater opgevangen en in de waterkelders gepompt.
Behalve onder de velden zelf, zijn er nog meer mogelijkheden om water op te slaan voor beregening. Een doelstelling voor de fase twee van dit project is het aanleggen van een waterberging onder de nog te realiseren parkeerplaats.
Op dit moment zit dit gedeelte van het project nog in de ontwerpfase, maar er wordt rekening mee gehouden om al het water van de nieuw te bouwen accommodatie en alle verhardingen er omheen te bufferen. Deze waterberging kan dan gekoppeld worden met het huidige systeem waardoor de voorraad water kan worden verdubbeld. Op deze manier kunnen de volwater hockeyvelden beregend worden met water dat opgevangen wordt uit de omgeving.
Wilt u het eens hebben over de waterbergingsmogelijkheden op uw sportpark, neem dan contact met ons op.